بعد از ثبتنام آزمون، برای مصاحبه دکتری چه بخوانیم؟
ثبتنام در آزمون دکتری و قبولی در آن، تنها نیمی از راه است. گام دوم و به همان اندازه مهم، مصاحبه دکتری است. در این مرحله، اساتید و اعضای هیئت علمی رشته مورد نظر شما، از طریق پرسش و پاسخ، به سنجش تواناییها، انگیزهها و تناسب شما با برنامه و گرایش دکتری میپردازند. قبولی در مصاحبه دکتری، مستلزم آمادگی درست و هدفمند است. در این مقاله، به ارائه راهنمایی جامع برای مطالعه و آماده شدن برای مصاحبه دکتری میپردازیم.
مراحل آماده شدن برای مصاحبه دکتری:
-
آشنایی با فرآیند مصاحبه: اولین قدم، آشنایی با ساختار کلی مصاحبه دکتری در دانشگاه و رشته مورد نظر شما است. این کار را میتوانید از طریق جستجو در سایت دانشگاه، تماس با بخش تحصیلات تکمیلی و یا صحبت با دانشجویان دکتری قبلی انجام دهید. به طور کلی، مصاحبه دکتری شامل بخشهای مختلفی مانند معرفی خود، بیان انگیزهها و اهداف تحصیلی، ارائه خلاصهای از تحقیقات و فعالیتهای علمی، پاسخ به سوالات تخصصی و عمومی، و پرسش و پاسخ شما از اساتید است.
-
جمع آوری اطلاعات: پس از آشنایی با فرآیند مصاحبه، باید نسبت به جمع آوری اطلاعات مورد نیاز اقدام کنید. این اطلاعات شامل موارد زیر است:
- اطلاعات مربوط به دانشگاه و رشته مورد نظر: تاریخچه، ماموریت، اساتید و اعضای هیئت علمی، گرایشهای پژوهشی، و امکانات و تجهیزات
- اطلاعات مربوط به برنامه و گرایش دکتری: سرفصل دروس، زمینههای پژوهشی، و الزامات و انتظارات از دانشجو
- اطلاعات مربوط به خودتان: رزومه تحصیلی، معدل، مقالات، تجربیات پژوهشی، و افتخارات و جوایز
-
آماده سازی پاسخها: با توجه به اطلاعات جمع آوری شده، باید به آماده سازی پاسخهای خود برای سوالات احتمالی در مصاحبه بپردازید. سوالات متداولی که در مصاحبه دکتری پرسیده میشود، عبارتند از:
- چرا این رشته و دانشگاه را انتخاب کردید؟
- انگیزه شما از ادامه تحصیل در مقطع دکتری چیست؟
- زمینههای پژوهشی مورد علاقه شما کدامند؟
- درباره تحقیقات و فعالیتهای علمی خود توضیح دهید.
- چه برنامهای برای دوران دکتری خود دارید؟
- نقاط قوت و ضعف شما چه هستند؟
- سوالات شما از ما چیست؟
-
تمرین مصاحبه: پس از آماده سازی پاسخها، باید به تمرین مصاحبه بپردازید. این کار را میتوانید به تنهایی یا با کمک دوستان، همکلاسیها و یا اعضای خانواده انجام دهید. در حین تمرین، به نکاتی مانند لحن صدا، زبان بدن، اعتماد به نفس و وضوح بیان خود توجه کنید.
-
آمادگی ظاهری: در روز مصاحبه، باید با ظاهری آراسته و مناسب در محل مصاحبه حاضر شوید. لباس مناسب بپوشید و به نظافت و آراستگی خود توجه کنید.
نکات مهم در مصاحبه دکتری:
- به موقع در محل مصاحبه حاضر شوید.
- با اساتید و اعضای هیئت علمی با احترام و ادب رفتار کنید.
- به سوالات با دقت گوش دهید و با لحنی واضح و رسا پاسخ دهید.
- از مثالهای ملموس و تجربیات شخصی خود برای اثبات گفتههایتان استفاده کنید.
- اعتماد به نفس داشته باشید و به تواناییهای خود ایمان داشته باشید.
- در صورت عدم آگاهی از پاسخ سوالی، صادقانه به آن اعتراف کنید و از اساتید بخواهید تا در مورد آن توضیح بیشتری ارائه دهند.
- در پایان مصاحبه، از اساتید به خاطر وقت و توجهشان تشکر کنید.
منابع مفید برای مطالعه:
- سایت دانشگاه و رشته مورد نظر
- کتابها و مقالات مرتبط با رشته تحصیلی شما
- رزومه تحصیلی و مقالات خودتان
- تجربیات دانشجویان دکتری قبلی
با آمادگی درست و هدفمند، میتوانید شانس قبولی خود در مصاحبه دکتری را به طور قابل توجهی افزایش دهید.
بعد از ثبتنام آزمون، برای مصاحبه دکتری چه بخوانیم؟
به تازگی فارغ التحصیل شدهاید یا هنوز دانشجوی کارشناسی ارشد هستید؟ اگر برای ثبت نام آزمون دکتری اقدام کردهاید قطعا استرس و نگرانی آن را دارید. اینکه چه باید بکنیم، برای مصاحبه دکتری چه بخوانیم، برای آزمون زبان باید چه کرد؟
این آزمون به دو مرحله تقسیم میشود که مرحله اول کتبی و مرحله دوم شفاهی است. البته در صورتی که آزمون مرحله اول را پذیرفته شوید این سوال مطرح است که برای مصاحبه دکتری چه بخوانیم؛ برای مصاحبه مرحله دوم با شما هماهنگ خواهند کرد. این مصاحبه ابزاری برای سنجش توان علمی و پژوهشی افراد فرای چهار ساعت آزمون کتبی است. قطعا تجربیات علمی هر فرد را با سوالات هرچند تخصصی به تنهایی نمیتوان استخراج نمود. این نیز حائز اهمیت است که فرد فرصت این را داشته باشد از خود دفاع کند و دلیل علاقهمندی خود را به ادامه تحصیل بیان کند. در واقع این یک فرصت طلایی است.
اگر مرحله اول آزمون کتبی را قبول شدید سعی کنید در اسرع وقت مستندات مربوط به مصاحبه دکتری را گردآوری نمایید. حالا اینجاست که سوالات اصلی مطرح میشوند.
در جستجوی پاسخ این سوال؛ “برای مصاحبه دکتری چه بخوانیم”
اگر حین جستجوی این سوال (برای مصاحبه دکتری چه بخوانیم) به این مقاله رسیدهاید قطعا لازم است اصول اولیه برای شما تشریح شود.
ابتدای هر چیز لازم است بدانید فرصت شما نهایتا سی دقیقه است، اگر استرس دارید و ممکن است در مدیریت زمان برعکس عمل کنید، بهتر است بدانید کمتر از ده دقیقه عُرف نیست. در این فرصت طلایی که شبیه سخنرانی خواهد بود باید اساتید دانشکده (آینده) خود را راضی کنید که چرا در آزمون دکتری شرکت کردهاید و هدف شما از ادامه تحصیلات عالی چیست. قبل از اینکه بدانید برای مصاحبه دکتری چه بخوانیم قطعا باید دانست برای این مصاحبه چه مطالبی باید ارائه نمود؟
تحصیلات مقطع دکتری در ایران پنج سال به طول میانجامد و دانشجویان بسیاری از ادامه این مسیر طولانی باز میمانند. پس این وظیفه شما است که انگیزه و توانمندی خود را برای طی این مسیر نشان دهید. سعی کنید به اساتید این شور و شوق تحصیل را نشان دهید. قطعا رسیدن شما به این مرحله، گواه علاقه به آموزش و پژوهش بوده است. پس آمادگی این را دارید که از سابقه علمی خود با اعتماد بنفس دفاع کنید.
و اما برای مصاحبه دکتری چه بخوانیم؛
اول- از همه آیا رزومه شما به روز است؟ آیا تمامی سوابق خود را گردآوری کردهاید؟ این مستندات در روز مصاحبه بیان خواهند شد اما قطعا برای تامل و بررسی بیشتر داوران بهتر است مکتوب ارائه شوند. پس اول به مستندات بپردازید.
اصل مدرك کارشناسی و كارشناسي ارشد یا کارنامه ریز نمرات
اصل مدارک هویتی (شناسنامه/كارت ملي)
سوابق علمی/آموزشی/پژوهشی/تحقیقاتی
دوم-برای این مصاحبه اساتید مختلفی برگزیده میشوند. پیش بینی آنها سخت است اما رزومه علمی و پژوهشی دانشگاه در دسترس عموم است. به دانشکدههای دانشگاه نگاهی بیاندازید و با توجه به زمینه علمی خود، حتما پروژههای فعال و موفق را دنبال کنید.
سوم-با توجه به فضای علمی-تخصصی مصاحبه، قطعا باید بر زمینه تخصصی خود و پروژههای قبلی مسلط باشید. اگر دانشجو هستید حتما مستندات علمی خود را گردآوری کنید و مقالاتی که در دست انتشار دارید ارائه کنید. پس بهتر است مجددا نگاهی به مقالات مرجع پروژه خود داشته باشید. مقالات بروز را جستجو نمایید. سعی کنید تا حد امکان سوالات مرتبط با پروژه را پیش بینی کنید و از هرگونه اطلاعات مربوط به پروژه خود استقبال کنید. با هدف به روز کردن اطلاعات علمی، برای مصاحبه دکتری چه بخوانیم؟ در زمینه مقالات میتوانید از بخش … سایت ما استفاده کنید.
چهارم-و اما مبحث اصلی، آیا به زبان انگلیسی تسلط کافی دارید؟ چه منابع زبان انگلیسی برای مصاحبه دکتری چه بخوانیم؟ در دوران تحصیل یا قبل از آن شما باید برای آزمون جامع دکتری مدرک زبان (تولیمو) داشته باشید. پس این تسلط در هر صورت اجباری است. با توجه به مقالات منتشر شده و منابع انگلیسی زبان و مراجع مقالات خود نیز باید به زبان انگلیسی مسلط باشید. این مساله را در نظر داشته باشید که حتی ممکن است به انگلیسی مصاحبه شوید.