دکتری پژوهشی بهتر است یا آموزشی پژوهشی؟

شاید بدانید که مقطع دکتری به دو صورت دکتری پژوهشی و آموزشی-پژوهشی پذیرش دارد و بنابراین اگر قصد ادامه تحصیل در مقطع دکتری را داشته باشید باید از میان این دو روش تحصیلی یکی را برگزینید.

ثبت‌نام هر دو روش تحصیل هم‌زمان با انتخاب رشته کنکور دکتری صورت می‌گیرد. فقط شما باید از لیست رشته‌های دکتری نوع پژوهش محور یا آموزشی-پژوهشی را انتخاب نمایید.

اکثر رشته‌های دکتری پژوهش محورند و اساساً نیاز به پایان‌نامه دارند، اما در این میان رشته‌های آموزشی-پژوهشی هم وجود دارند.

هرکدام از این دو روش مزایا و معایب خاص خود را دارند. اینکه کدام‌یک بهتر باشد بستگی به علایق و سطح مهارت شما در انجام پژوهش دارد.

مزایای دکتری پژوهش محور

ابتدا توجه داشته باشید داوطلب شرکت در دکتری پژوهشی از همان ابتدا که درخواست ثبت‌نام در دانشگاه می‌دهد باید یک طرح پژوهشی و یک کارفرما برای اجرای طرح داشته باشد.

و اما از مزایای این شیوه آموزشی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • دکتری پژوهش محور بیشتر مناسب کسانی است که به کارهای پژوهشی علاقه‌مندند و علاقه‌ای به نشستن بر سر کلاس‌ها ندارند. در این دوره دانشجویان تنها 8 واحد درسی در دانشگاه آموزش می‌بینند و بیشتر وقت خود را صرف انجام امور پژوهشی می‌کنند.
  • دانشجویان در پایان دوره پژوهش محور به دلیل انجام عملی کارهای پژوهشی، تجربه آن‌ها و قوانین بیشتری که در انجام آن‌ها از سوی اساتید و دانشگاه وجود دارد، بهتر از دانشجویان دوره‌های آموزشی-پژوهشی قادرند کارهای پژوهشی انجام دهند.
  • ازآنجایی‌که دانشجویان دکتری پژوهشی نیازی به شرکت در کلاس‌ها ندارند یا تعداد کلاس‌های ایشان بسیار کم هست، بسته به مدت‌زمانی که انجام پژوهش‌ها به طول می‌انجامد می‌تواند کوتاه‌تر از دوره‌های آموزشی-پژوهشی باشد.
  • درنتیجهٔ انجام پژوهش در دوره‌های پژوهش محور، دانشجویان قادر خواهند بود از پژوهش‌ها و پایان‌نامه‌های خود چند مقاله به چاپ برسانند.

مزایای دکتری آموزشی-پژوهشی

از مزایای دوره پژوهش محور گفتیم این دانشجویان می‌توانند از پایان‌نامه خود چند مقاله استخراج کنند، اما توجه داشته باشید که دانشجویان دوره آموزشی-پژوهشی نیز قادرند مقاله به چاپ برسانند و از این طریق رزومه خود را قوی کنند و نداشتن پایان‌نامه را از این طریق جبران نمایند.

از طرفی تعداد واحدهای دوره آموزشی-پژوهشی بیشتر است و دانشجویان موظف‌اند واحدهای بیشتری را بگذرانند.

از مزایای دکتری آموزشی-پژوهشی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • داوطلبانی که تاکنون کارهای پژوهشی انجام نداده و علاقه‌ای هم به انجام پژوهش ندارند می‌توانند دوره‌های آموزشی-پژوهشی را برای ادامه تحصیل انتخاب کنند.
  • این دوره ساختار منظم‌تری دارد و دانشجو بعد از ورود به دانشگاه طبق قاعده مشخصی باید واحدهای آموزشی را سپری کند.
  • برای داوطلبانی که ایده تحقیقاتی خاصی ندارند مناسب‌تر است.
  • با توجه به تعداد بیشتر واحدهای درسی، دانش نظری و درک داوطلبان از علوم رشته مربوطه بیشتر خواهد شد.
5/5 - (1 امتیاز)

2 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. فیلدهای مورد نیاز با * مشخص شده است

نوشتن دیدگاه

مقالات مرتبط

ثبت سفارش

  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .