کارشناسی پیوسته چیست؟

کارشناسی پیوسته یکی از مقاطع تحصیلی دانشگاهی است که در گذشته با نام لیسانس -که واژه‌ای فرانسوی است- خوانده می‌شد و اکنون نیز اکثراً به‌جای کارشناسی پیوسته فقط به آن کارشناسی می‌گویند.

درواقع مقطع تحصیلی کارشناسی به دو صورت کارشناسی پیوسته و ناپیوسته وجود دارد.

فرق کارشناسی پیوسته و ناپیوسته

برای ورود به مقطع کارشناسی پیوسته باید حداقل دارای مدرک پیش‌دانشگاهی باشید؛ البته مدارک دانشگاهی بالاتر نیز موردپذیرش است. مثلاً شما می‌توانید از کاردانش بدون گذراندن پیش‌دانشگاهی وارد دانشگاه شده و کاردانی پیوسته بگیرید. در این حالت شما بااینکه پیش‌دانشگاهی را طی نکرده‌اید ولی چون دارای مدرک کاردانی هستید می‌توانید برای کارشناسی پیوسته ثبت‌نام کنید (البته داوطلبان مرد باید به قوانین سربازی هم توجه کنند).

برای ورود به مقطع کارشناسی ناپیوسته حداقل مدرک کاردانی موردنیاز است. مدرک کاردانی شما می‌تواند به‌صورت پیوسته و ناپیوسته باشد و تفاوتی نمی‌کند.

علاوه بر حداقل مدرک موردنیاز، تفاوت دیگر کارشناسی پیوسته و ناپیوسته در طول مدت تحصیل است. کارشناسی پیوسته معمولاً 4 سال و کارشناسی ناپیوسته معمولاً 2 سال به طول می‌انجامد و تعداد واحدهای این دو به همین تناسب با یکدیگر متفاوت‌اند.

فارغ‌التحصیلان مقطع کارشناسی (چه پیوسته و چه ناپیوسته) در صورت تمایل می‌توانند در مقطع تحصیلی بعدی که کارشناسی ارشد است ادامه تحصیل دهند. به‌عبارت‌دیگر کارشناسی پیوسته و ناپیوسته ازنظر اعتبار و ارزش هیچ تفاوتی با یکدیگر نداشته و کاملاً یکسان‌اند.

توضیحات بیشتر در مورد کارشناسی ناپیوسته را در مطلب «کارشناسی ناپیوسته چیست؟» بخوانید.

کارشناسی چند واحد است؟

کارشناسی پیوسته به‌طورمعمول 4 سال معادل 8 ترم تحصیلی به طول می‌انجامد و دانشجویان در این مدت باید 130 تا 145 واحد درسی را بگذرانند. تعداد واحدهای درسی در رشته‌های گروه علوم انسانی کمتر و در رشته‌های فنی و مهندسی بیشتر است.

از میان این تعداد واحد درسی 24 واحد آن از دروس عمومی و بقیه دروس پایه، تخصصی و اصلی‌اند.

دروس تخصصی می‌توانند اجباری و یا اختیاری باشند. در هر رشته تعدادی دروس به‌عنوان دروس اختیاری معرفی می‌شوند. گذراندن تمام واحدهای اختیاری برای دانشجویان اجباری نیست. برای هر رشته تعداد مشخصی واحد مشخص شده که دانشجویان باید از میان دروس اختیاری، فقط آن تعداد مشخص را بگذرانند. البته معمولاً در هر دانشگاه فقط یک سری از دروس اختیاری تدریس می‌شود نه همه آن‌ها؛ که این نیز خود نوعی اجبار را در انتخاب این دروس برای دانشجویان به وجود خواهد آورد.

برخی رشته‌ها دروس کارورزی و پروژه هم دارند که معمولاً هرکدام 2 واحدند.

معادل انگلیسی کارشناسی پیوسته و ناپیوسته چیست؟

کشورهای انگلیسی‌زبان دوره کارشناسی را bachelor’s degree می‌نامند؛ اما در این کشورها مقطع کارشناسی ناپیوسته (دوره دوساله) وجود ندارد یعنی کسی که مدرک کاردانی (associate’s degree) دارد برای ادامه تحصیل باید دوره چهارساله کارشناسی را طی کند.

قوانین تحصیل در مقطع کارشناسی پیوسته

هر ترم چند واحد است

تعداد واحدهایی که در هر ترم کارشناسی پیوسته می‌توانید اخذ کنید بستگی به معدل شما درترم قبل دارد.

دانشجویانی که معدلشان کمتر از 12 شود مشروط حساب شده و درترم بعد فقط می‌توانند 14 واحد اخذ کنند.

دانشجویانی که معدلشان بالاتر از 17 باشد می‌توانند تا سقف 24 واحد درترم بعد بگذرانند.

سایر دانشجویانی که معدلشان بین 12 و 17 باشد می‌توانند بین 14 تا 20 واحد درترم بعد بردارند.

قوانین تعداد واحدهای ترم آخر

دانشجویان می‌توانند درترم آخر حداکثر 24 واحد اخذ کنند حتی اگر ترم قبل مشروط شده باشند؛ اما دقت داشته باشید که اگر تعداد واحدهای باقی‌مانده شما بیشتر از 24 واحد باشد شما ترم آخری محسوب نمی‌شوید و باید مانند ترم‌های معمولی انتخاب واحد کنید.

در تمامی دانشگاه‌ها، درترم آخر رعایت پیش‌نیاز و هم نیاز الزامی ندارد و دانشجویان می‌توانند این دروس را باهم و در یک‌ترم بردارند.

طول مجاز مدت تحصیل

در اکثر دانشگاه‌ها دانشجویان موظف‌اند تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی پیوسته حداکثر طی 5 سال به پایان برسانند.

اما معمولاً در کارشناسی پیوسته می‌توانید تحصیلات خود را طی 8 ترم معادل 4 سال به پایان برسانید. هرچند اغلب دانشجویان گروه علوم انسانی 7 طی ترم و دانشجویان گروه فنی و مهندسی طی 9 ترم کارشناسی پیوسته خود را تمام می‌کنند.

قوانین مربوط به معدل و مشروطی

در اکثر دانشگاه‌ها معدل کمتر از 12 در مقطع کارشناسی پیوسته مشروط محسوب می‌شود. ادامه تحصیل دانشجوی مشروط با دو شرط زیر امکان‌پذیر است:

  • درترم بعد نمی‌تواند بیشتر از 14 واحد اخذ کند.
  • اگر درمجموع سه ترم مشروط شود اخراج می‌شود.

درصورتی‌که معدل کل دانشجو در زمان فارغ‌التحصیلی کمتر از 12 باشد مدرک فارغ‌التحصیلی به فرد اعطا نمی‌شود.

بااین‌حال حداقل نمره قبولی هر درس 10 می‌باشد.

قوانین معرفی به استاد

درصورتی‌که بعد از اخذ کلیه واحدها، در پایان فقط یک یا دو درس باقی ماند، شما می‌توانید برای آن دروس درخواست معرفی به استاد کنید. در این حالت الزامی برای حضور شما در کلاس وجود ندارد و نیازی نیست در زمان مشخصی سر جلسه امتحان حضور پیدا کنید. خودتان دروس را مطالعه کرده و هر زمان آماده بودید به استاد اعلام می‌کنید و استاد مربوطه از شما امتحان خواهد گرفت.

قوانین ترم تابستان

ترم تابستانی در طول 6 هفته برگزار می‌شود. در این مدت دانشجویان می‌توانند تا سقف 6 واحد درسی اخذ کنند.

درترم تابستان، قوانین حضوروغیاب و تعداد ساعاتی که هر درس باید برگزار شود مطابق ‌ترم‌های عادی می‌باشد و هیچ تفاوتی ندارد به‌جز اینکه ترم تابستانی مشروطی ندارد.

تعداد غیبت مجاز در دانشگاه

تعداد غیبت‌های مجاز در هر درس 3 شانزدهم تعداد جلسات است؛ یعنی اگر فرض کنیم درسی در کل‌ترم 16 جلسه برگزار شود شما می‌توانید 3 جلسه از این 16 جلسه را غیبت کنید. با یک تناسب ساده می‌توانید تعداد غیبت‌های مجاز را با توجه به تعداد واحدهای هر درس پیدا کنید.

5/5 - (1 امتیاز)

2 دیدگاه

  1. سلام.هنوز به جواب سوال خودم نرسیدم!!!چچچچچچچچچچه تفاوتی بین کارشناسی پیوسته و نا پیوسته وجود داره نه چه رقابتی!!!!!!

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

نوشتن دیدگاه

مقالات مرتبط

ثبت سفارش

  • این فیلد برای اعتبار سنجی است و باید بدون تغییر باقی بماند .